Kockums Jernverk

Kockums emaljerade muggar och grytor är högt älskade i Sverige - och man kan säga att deras kokkärl och emaljmuggar är en del av vårt svenska kulturarv. Kockums Jernverk är ett företag som blomstrade, dog och nu lever igen.

 

Kockums Jernverk känner nog alla födda på 1900-talet till. Ett anrikt företag som tillverkat köksprodukter i emaljerat stål ända sedan 1800-talet. För den som har varit med ett tag är emaljerade muggar och grytor i en mild gul med en lika mild grön rand upptill något väldigt välbekant. Likaså vita emaljerade koppar och kökskärl med blå rand upptill.

 Kockums emaljerade muggarNu nyproduceras Kockums emaljerade produkter med ett något moderniserat utseende.

 

Kockums startades på 1800-talet

Familjen Kockum grundande Kockums Jernverk i slutet av 1800-talet. Fabriken låg i södra Sverige, närmare bestämt i Ronneby i Blekinge. Till en början tillverkades bland annat hinkar. 1893 började man tillverka emaljerade kokkärl - den produkt som gjort Kockums Jernverk så känt.

 

På 1930-talet var Kockums hett

Allra mest populära var Kockums emaljerade kokkärl och muggar på 1930-talet. Då hade företaget sin peak. Deras emaljerade köksprodukter blev en del av den svenska folksjälen. Allra hetast var den milda gula färgen med den gröna randen upptill. Företaget gick som tåget och Kockums emaljprodukter fanns i så gott som varje svenskt hem.

 

Men sen kom plasten på 60-talet...

Men på 60-talet kom plasten. Stort. Emaljerat kändes gammalt och mossigt och det ledde till att det anrika företaget tvingades att lägga ned sin produktion på 1970-talet. Kockums Jernverk försökt rädda sin verksamhet genom att ta hjälp av kända designers och förändra färg och form. Men ändå så går det inte.

På 1970-talet läggs produktionen ner. Kvar finns de emaljerade kärlen i folks kök, men de flyttas längre och längre in i skåpen.

 

Kockums emalj blir populära poppisfynd

Emaljmuggar och kokkärl blir till loppisfynd. Varefter åren går blir de mer och mer eftertraktade och priserna stiger. Det enda sättet att få tag på emaljerade produkter från Kockums Jernverk är att köpa begagnat. Och under flera decennier var läget så.

 

Kockums till liv efter 45 års dvala

Så kommer en dag när tidsandan åter är att använda miljövänligare material än plast. Vi vill ha muggar och kokkärl som garanterat inte släpper ut några onyttigheter till vår mat och dryck. Och som inte är farliga för miljön i stort.

Personen som fångar upp att Kockums gamla produkter återigen ligger rätt i tiden var Rickard Andersson. Han ärver en gryta från Kockums Jernverk och blir förtjust i färg, form och design. Och förvånad över att grytorna inte går att få tag på annat sätt än som begagnade. Så registererar han Kockums Jernverk som varumärke - och därmed väcks återigen våra älskade emaljkärl till liv igen.

 

Nu finns fabriken i Serbien och Holland istället

Att producera emaljerade produkter i Sverige är för tillfället för kostsamt. Men en dröm för företaget och en långsiktig plan finns. Man har ändå lyckats förlägga produktionen inom Europa. Båda fabrikerna har dokumentation på att de håller högsta kvalitet. Man är mån om både miljö och arbetsmiljö för de anställda.

 

Både gamla älskade färger - och nya!

Kockums har behållt några av de älskade färgerna. Den milda gula med den gröna kanten - nu kallad Kockums Crem Lux. Och den klassiskt vita med blå kant - Kockums White. Dessa färger har man kompletterat med exempelvis grå och passar alla som gillar de återhållsamma fägerna som är vanliga i svenska kök idag.

Kika på våra emaljmuggar så får du se samtliga färger från Kockums bland våra emaljmuggar.

 

Kockums med design för medvetna

Kockums Jernverk har produkter som är så vackra att vi inte bara vill använda dem utan också gärna visa upp dem i köket och låta dem stå framme. Företaget har bevarat formen på sina emaljerarade kokkärl till stora delar, men uppdaterat formen något. Produkterna från Kockums känns skandinaviska i sin form och färg. Det har en tydlig retrodesign som tilltalar många av oss i Sverige idag och har en lätthet i formspråket.

 
Eftersom det är hållbara produkter som är snälla mot miljlön tilltalas medvetna kunder som uppskattar just detta. Materialen är till 100 procent återvinningsbara.

 

Livsmedelssäkra produkter i emalj

Kockums emaljprodukter är livsmedelssäkra. De innehåller endast naturliga råvaror. Emaljerat stål överför varken smak, färg eller någon lukt till livsmedel. De är lätta att hålla rena vilket ger god hygien. De är helt fria från både bly, nickel och kadmium.

 

Allt emaljerad stål tillverkas i Serbien

Kockums har produktion både i Holland och i Serbien. Smart Fritid säljer emaljerade muggar och de tillverkas i en fabrik i Serbien, i ett 60-årigt emaljverk. Här pressas stålet till rätt form, handtagen svetsas och muggen hettas upp till över 700° C. Sedan doppas muggen för hand i emalj flera gånger. Därefter sker förpackning i samma fabrik.

 

 

 Kockums vit med blå rand
Vill du köpa Kockums White emaljmugg - den är en av de allra populäraste färgsättningarna.

 

 

Frågor och svar om emalj från Kockums

 

Vad händer om jag fått en flisa i emaljen?

Att en flisa slås ur emaljen är inget problem. Din emaljmugg går att använda precis som förut. Det finns inga skadliga ämnen i emaljen eller stålet som kan läcka ut. Har du däremot gamla emaljmuggar eller kärl från Kockums Jernverk ska du vara lite försiktigare eftersom det inte går att garantera att de är helt fria från tungmetaller.

 

Är emaljmuggarna helt säkra?

Ja, det är godkända för att användas med livsmedel.

 

Hur ska man diska Kockums emaljprodukter?

Bäst är handdisk. Då behålls den fina glansen. Diskar du med spolglans i diskmaskin kanske det går ett tag innan muggarna börjar tappa glansen.

 

Om det blivit en missfärgning - hur gör jag?

Gör en smet av bakpulver och vatten. Använd en rå potatis och gnugga med. Använd aldrig grova tvättsvampar eller starka rengöringsmedel eftersom det kan repa emaljen.

 

Köp emaljprodukter från Kockums Jernverk av Smart Fritid - vi ger dig snabb leverans!