Kantarellrökt rådjur med Skånsk potatis

kantarellrökt rådjur på fat
Recept, text och foto: Agneta

Kantarellrökt rådjur
Copyright©Smart Fritid

 

Behöver man alltid lägga rådjurskött i saltlake innan man ska röka det, undrade vi. Eller kan man göra på något annat sätt? Vi beslöt att lägga en rådjursbog i en marinad av kantarellfond för att se om det blev tillräckligt med sälta och smak. Ja, det blev rätt bra:

 

Ingredienser:
1 kg rådjursbog
1 dl kantarellfond
2,5 dl vatten

 

Gör så här:
Lägg kött och marinad i en kraftig plastpåse. Se till att marinaden täcker köttet.
Låt ligga i kylen tre dygn.
Ta upp köttet ur marinaden, klappa det torrt och lägg tillbaka det i kylen över natten för att torka.

Varmrök i 75°C ca 7 timmar eller tills innertemperaturen är 70°C. Eftersom det är smak på köttet är en neutral brikett som lönn lämplig.

Slå in köttet i folie efter rökningen och låt det mogna i kylen ett dygn. Skär upp köttet och servera det tillsammans med krämig Skånsk potatis!

 

-----

 Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Bradley Smoker - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Borniak. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid -  vi ger dig fri frakt på rökskåp, snabb leverans, och bryr oss om våra kunder både före och efter köp.

-----

 

Krämig skånsk potatis i skål

Skånsk Potatis 4 port

Ingredienser:
800 g potatis

1 gul lök
3 dl gräddmjölk (hälften grädde - hälften mjölk)
1⁄2 tsk salt
1 krm vitpeppar
Finhackad gräslök



Gör så här:
Skala potatisen och skär den i skivor eller tärningar. Hacka löken.


Stek potatis och lök i lite smör ca 5 minuter. Lägg över i en kastrull, tillsätt gräddmjölk, salt och peppar.

Koka försiktigt i 30-35 minuter eller tills potatisen är mjuk. Späd med mer mjölk om det ser torrt ut. Garnera med hackad gräslök.

 

 

Tipsa

Upptäck mer