Kallrökt havsöring med Potatiskaka

havsöring på tallrik
Recept, text och foto: Agneta

Kallrökt havsöring med Potatiskaka
Copyright©Smart Fritid

Det går bra att använda det här receptet till lax också; havsöring är ju som en liten lax.

 

Gör så här:
Ta en öring/lax på 2 kg och filea den, fileerna väger då c:a 600 g styck. Strö på en blandning av fint ojoderat salt och råsocker (2 msk salt + 1 msk socker/kg fisk) och lägg fileerna i en plastpåse. Låt ligga 12 timmar i kylen, vänd någon gång. Efter det: skölj, klappa torrt och låt torka över natt i kylen.

 

potatis o lax

 

Kallrök i 9 timmar med briketterna Lönn eller Pacific Blend.

För att få fram en behaglig röksmak; låt fisken ligga kvar i rökskåpet över natten och flytta sedan över den till kylen. Där får den ligga minst ett dygn innan man äter upp den eller fryser in den.

Den här fisken blir ett uppskattat inslag på julbordet men man kan också servera den som festlig nyårssupé tillsammans med en dilldoftande potatiskaka.

 

-----

Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Bradley Smoker - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Borniak. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid -  vi ger dig fri frakt på rökskåp, snabb leverans, och bryr oss om våra kunder både före och efter köp.

-----

 

 

 potatiskaka

 

Potatiskaka 4 port

Ingredienser:
750 g mjölig potatis
2 ägg
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl riven ost
1 tsk salt
fryst dill
2 msk smält smör
Dekoration: Creme fraiche, hackad rödlök

Skala potatisen och skiva den tunt. Vispa ihop ägg, grädde och salt. Varva potatis, äggsmet och ost i en rektangulär, välsmord ugnsform. Häll inte någon äggsmet på översta potatislagret.

Grädda kakan långt ner i ugnen i 175° i 1 timme och 15 minuter. Efter halva tiden; pensla kakan med smält smör. Kyl kakan när den är klar och skär vid serveringen den i lagom stora "bakelser" som dekoreras med en klick creme fraiche och lite hackad rödlök.

 

 

 

Tipsa