Hemrökt bacon med Äggroyal

hemrökt bacon utan tillsatser
Recept, text och foto: Agneta

Hemrökt bacon

Copyright©Smart Fritid

 

Äter man LCHF eller är allmänt intresserad av att äta bacon utan tillsatser får man röka det själv. Dessutom kan man själv bestämma skivtjockleken, många föredrar lite tjockare skivor.

Här på västkusten är det svårt att hitta färskt fläsk bland affärernas standardutbud så det köpte jag i vår lokala köttaffär.Ingredienser:
1 kg färskt sidfläsk
1,5 l vatten + 1 dl jodfritt salt

 

Gör så här:
Lös saltet i vattnet. Svåla av fläsket och lägg det i saltlaken 3 dygn. Flyter fläsket upp? Lägg en låg plastlåda fylld med vatten ovanpå så pressar det ner fläsket i laken.

Tag upp fläsket efter 3 dygn, torka det ordentligt torrt med handduk och låt det ligga i kylen och torka ytterligare över natten.

Rök i 6 timmar utan värme, röken ska hålla 45- 50°. Vi använde en blandning av briketter; tre timmar med lönn och tre timmar med hickory.

Låt fläsket vila i kylen över natten, insvept i ett tjockt lager tidningspapper som suger åt sig eventuell fukt.

Skiva baconet i så tunna/tjocka skivor som önskas och frys i lagom stora "portioner". Det är bekvämare än att behöva ta ut en stor klump som tar evigheter att tina.

För att fortsätta på LCHF-spåret rekommenderar jag en äggroyal till det stekta baconet. Det är en fast äggstanning som stjälps upp och skivas. Äts kall med kalla tillbehör (rökt lax) eller varma tillbehör (stekt bacon eller en stuvning). Fort och lätt går det att göra royalen i mikron. Välj själv om äggen och grädden ska vara ekologiska eller ej.

 

-----

 

Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Bradley Smoker - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Borniak. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid -  vi ger dig fri frakt på rökskåp, snabb leverans, och bryr oss om våra kunder både före och efter köp.

 

-----

 

Hemrökt bacon och Äggroyal

Äggroyal 4 port

Ingredienser:
4 ägg
2 dl grädde
2 kryddmått salt

Gör så här:
Vispa ihop smeten och häll den i en avlång mikroform. Kör 7 minuter på effektläge 10. Vrid formen i halvlek. (I vanlig ugn: 175° i 30 minuter)


Lossa kanterna med en kniv, låt svalna och stjälp upp royalen.

Tipsa

Upptäck mer