Emils Isterband


Rökrecept - röka isterband

 

Emils Isterband

Copyright©Smart Fritid

 

En härlig vidarutveckling av den klassiska småländska rätten.

ca 22 – 25 korvar

Ingredienser:

5 dl korngryn
17 dl vatten

1,2 kg magert fläskkött
1 kg späck, utan svål.

2 gula lökar

55 g nitritsalt

ca 1 msk krossade kryddpepparkorn
ca 0,5 tsk malen ingefära
ca 1 tsk malen vitpeppar

3 krm mjölksyrekultur (tex Betterstart Startkultur.)
3-4 krm druvsocker (Dextros, mera dextros = mera syra.)

Ca 1,2 - 1,3 % salthalt.

 

Gör så här:

5 dl korngryn kokas med ca 17 dl vatten i ca 30 min. Kyl.
Mal köttet och löken mellangrovt. Blanda i de nu rumsvarma korngrynen. Blanda därefter i övriga ingredienser. Gör ett stekprov och smaka av.

Stoppa korvsmeten ganska hårt i svinfjälster ca 34-36 mm i diameter. Gör korvarna ca 20 cm långa, vrid korvarna eftersom, knyta kan du göra senare vid behov. Häng korvarna varmt och luftigt i ca 3 dygn för att syras (fermenteras).

Kallrök därefter korvarna i din Bradley Smoker med albriketter, ev blandat med 25 % Hickory för starkare röksmak, i ca 6 timmar, idealisk röktemp är 22-26°C.

Skär korvarna på längden och stek först med köttsidan ner. Går även att göra i ugn, 225°C i 15 - 17 min. 

Servera med kokt potatis, stuvade morötter och rödbetor. Mums!

Tipsa

Upptäck mer