Eftersaltad rökt laxfilé med Gratinerad bladspenat

Copyright©Smart Fritid
Recept & text: Agneta

 

Vi köper ofta laxsidor och den tjockare framdelen går åt när jag vill göra kokt eller inkokt lax. Alltså blir det en del stjärtbitar över. Oftast gravar vi dom men den här gången tänkte vi göra en ljummenrökt, eftersaltad lax. Med den metoden blir laxen väldigt saftig och laxrecept kan man väl aldrig få för många av?Rökning:

Lägg en laxstjärt på c:a ½ kg i Bradleyn. Slå inte på värmen utan låt röken gå ändå, det blir 40-50°C. Rök den osaltade fisken i 5 timmar med enbart lönnbriketter. Ta ut laxen och strö 1 tsk ojoderat salt på ovansidan. Låt den sen bara stå och mojna ifred tills det är dags att äta den. Den gör man förslagsvis med potatis och gratinerad bladspenat.

 

-----

Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Bradley Smoker - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Borniak. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid -  vi ger dig fri frakt på rökskåp, snabb leverans, och bryr oss om våra kunder både före och efter köp.

-----Gratinerad bladspenat 4 port

Ingredinenser:
800 g bladspenat
 2 dl creme fraiche
120 g riven, lagrad ost

Gör så här:
Koka spenaten och låt den rinna av. Lägg upp den i en ugnsform och salta lätt på den. Blanda creme fraiche med riven ost, bred blandningen över spenaten. Gratinera i 250°C 10min eller tills osten fått färg.

Efter maten frågade vi varann: ”Fotograferade DU laxen?” Nej, det hade vi glömt - så tyvärr ingen bild den här gången!

Tipsa