Dutch Oven / Fältugn 8 l utan ben
Räcker för ca 8 personer. Utan ben under grytan, med ben ovanpå locket.
Dutch Oven /Fältugn 8 liter - utan ben
Dutch Oven 8 liter utan ben - tillaga mat över öppen eld i en traditionell Dutch Oven av gjutjärn!
Med Dutch Oven 8 liter kan du tillaga en hel målitd för dina vänner över öppen eld och du har plats för exempelvis en hel kyckling i gjutjärnsgrytan. Du kan även använda en Dutch Oven som en ugn och baka bröd - eller använda locket som stekpanna. En fältugn är en riktigt mångsidig gryta med andra ord!
Hur använder jag en fältugn utan ben?
Eftersom den här grytan inte har några ben kan du ställa den på ett grillgaller på den höjd du önskar över elden till exempel på din Braspanna eller hänga den i handtaget över elden.
Du kan även köpa ett stativ för att att få upp den en bit ovan elden och på så sätt kunna reglera värmen under den bättre. Stativet som passar Dutch Oven 8 liter kan du köpa här.
En annan fördel med en Dutch Oven utan ben är att du kan stapla flera ovanpå varandra och laga mat i 2-3 stycken samtidigt. I den översta kan du varmhålla mat medan du tillagar i de undre.
Gjutjärnsgrytan funkar förstås även bra inomhus på vedspis, gasspis och i ugn - precis som vilken annan gjutjärnsgryta som helst.
Baka i fältugnen - eller använd locket som stekpanna!
Fältugnen passar också bra för bakning utan att bli allt för tung. Vid bakning bör du lägga det mesta av glöden ovanpå locket. På så vis undviker du att brödet blir bränt.
Du kan även använda locket upp och ner som en stekpanna - locket är också försett med ben. Locket rymmer hela två liter och du kan förstås både koka och steka i locket - det här är en riktigt mångsidig gryta som även fungerar som ugn och som stekpanna!
Den här Dutch oven / fältugnen kommer att bli din följeslagare i många år - och den bör hålla väldigt länge. Det är miljövänligt det.
Tillaga vad du vill över öppen eld i en traditionell Dutch Oven av gjutjärn
En traditionell Fältugn / Dutch Oven är en gjutjärnsgryta med tre ben och ett särskilt utformat lock. (På den här modellen har man tagit bort benen då även det har sina fördelar)
Namnet Dutch Oven kommer sig av att holländska handelsmän på sina resor importerade den till USA. Med en dutch oven kunde de avnjuta traditionell holländsk mat också på sina resor långt från hemmet. Med tiden kom Dutch Oven att bli mycket populär bland resande över hela USA tack vare sin mångsidighet som möjliggör både matlagning och bakning över öppen eld och på glödbädd.
Så använder du Dutch Oven
Gjutjärnsgrytan tål höga temperaturer och ger jämn tillagningstemperatur. Ett plant lock med rejäla kanter för att kunna lägga glödande kol också ovanpå ugnen för jämnast möjliga tillagning.
Allt du kan tillaga i ett vanligt kök kan du också tillaga i din dutch oven från Valhal Outdoor – också de måltider du tillagar i ugnen eller din Crock Pot kan du göra i en dutch oven. Kyckling och ris, stek och potatis, chili, eller till och med bröd och kakor, allt kan du göra i en Dutch Oven över lägerelden.
Tips hur du använder din Dutch Oven.
Underhåll av Dutch Oven
Gjutjärnsgrytan är behandlad med sojabönolja och för att säkerställa bästa möjlig tillagningsyta var noga med att hetta upp pannan och tillsatt rikligt med matolja innan du börjar använda den. Behandla också gärna med lite olja innan förvaring i ett torrt utrymme. Behandlad och förvarad på ett korrekt sätt håller den för evigt.
Kom ihåg att gjutjärn är rent järn och därför kan rosta, men har fördelen av att inte ha något färg- eller teflonlager kan lossna. Lite rost är ingen orsak till oro utan kan enkelt återställas genom att borstas med stålborste och åter behandlas med matolja.
Specifikationer Dutch Oven 8 liter:
Material: Gjutjärn
Volym gryta: 8 liter
Volym lock: 2,5 liter
Vikt: 9 kg
Ben: Endast på locket (ej under grytan)
Mått: 39 x 32 x 19 cm (LxBxH)