Hur du använder Dutch oven

Dutch oven över en Braspanna.
 Foto: friluftsfotografen Greger Grönroos     copyright©Smart Fritid

Hur du använder en Dutch Oven

​När du tillagar mat eller bakar med din Dutch oven kan du använda det glödande kol som du får av ved alternativt kolbriketter eller grillkol. Använder du ved behöver du ganska stor mängd för att få tillräckligt med glödande kol för hela tillagningsprocessen. Du behöver kunna täcka både lock och undersida. Grillkol brinner snabbare än kolbriketter och måste därför övervakas mer noggrant och bytas ut oftare.

Så fördelar du kolen

När du sprider ut kolen på och under din Dutch Oven tänk på att fördela den jämnt, så att värmefördelningen blir jämn i ugnen och du slipper bränna maten eller brödet.

 • Om du bakar bröd lägg kolen ytterst i en en ring med fördelning 2:1 mellan lock och under ugnen.
 • När du sjuder eller småkokar fördela kolen jämnt i antal mellan lock och undersida.
 • Vid stekning och kokning kan du lägga all kol under.
  dutch oven med kol ovanpå

För att få bra värmespridning lägg kolen i ringform vid ugnens ytterkant, eftersom huvuddelen av metallen i ugnen finns i kroppen runt kanterna och i locket. Lägg även en liten cirkel med kol kring handtaget. Har du en större Dutch oven än 40 cm i diameter behöver du även lägga kol i ringar eller i rutmönster över hela locket.Passa kolen

Om du ser att bröd eller mat inte tillagas tillräckligt på något ställe, fyll på med mer kol alternativt ta bort kol om det ser ut att tillagas för fort eller bli bränt på något ställe.

Tänk på att kolen minskar i storlek vartefter och ger ifrån sig mindre värme, vilket gör att du behöver fylla på. När du tillagar ömtåligare mat och såser, använd gärna halvbrända briketter, som du sprider jämnt för snällare tillagning.

Borsta bort aska som blir liggande på locket, annars kan det bli för mycket isolering, alternativt om det behövs, lägg på aska för att minska värmen från kolen på locket.Vill du ha mer isolering kan du lägga jord eller aska ovanpå. När du lyfter locket måste du dock vara försiktig så du inte får smuts i maten. Säkrast är att sopa bort allt på locket först.


Stapla Dutch oven ovanpå varandra

Lagar du mat till många, eller har flera rätter under tillagning samtidigt, kan det vara smart att stapla Dutch ovens ovanpå varandra, mindre ovanpå större. På så sätt sparar du kol. Ända upp till fem Dutch oven kan man lyckas stapla, men två eller tre kanske är mer lagom för att kunna hålla koll på det som tillagas. Den översta ugnen får mest värme och här kan du tillaga en gryta, desserter passar längst ned och kött i mitten.

 

Dutch oven med kol på locket framför lägerelden.

 
Fler tips:

 • Det underlättar mycket om du använder grillhandskar i läder när du hanterar din Dutch oven.
 • Du kan ta bort aska som bygger upp på kolen genom att knacka den försiktigt mot en sten eller marken. (använd en eldtång)
 • Lyft inte locket för många gånger om du vill tillaga maten så snabbt som möjligt.

 • Om det inte kokar alls efter 20 minuter, lägg dit mer kol.
 • Om det kokar häftigt, ta bort kol.
 • Vrid på ugnen för säkrare värmespridning.

 • Håll koll på förbränningen av kolen. De behöver bytas ut vartefter.
 • Om det blåser så kommer kolen som är mot vindsidan att brännas snabbare, vilket kan ge ojämn värmefördelning. Ett vindskydd underlättar.
 • Om du bakar kan du lägga i småstenar av samma storlek i botten av Dutch oven (mellan brödform och Dutch oven), för att få bättre luftcirkulation och mindre risk för bränt bröd.
 • Locket på Dutch oven är perfekt att tillaga pannkakor, bacon, ägg eller korv. Lägg locket på en kolbädd. För att kolla när du uppnått perfekt temperatur skvätter du vatten på locket. Om vattendroppen dansar runt utan att ångas upp på en gång så har du antagligen lagom temperatur.

 

PS. Smart Fritid har Dutch oven i flera storlekar passande för mindre sällskap till riktigt stora:

Dutch Oven 3 liter

Dutch Oven 5 liter

Dutch Oven 8 liter

Dutch Oven 9 liter, oval och utan ben

Dutch Oven 13 liter

Dutch Oven 18 liter

 

 

Tipsa

Upptäck mer