Dill- eller senapsrökt lax med syrlig potatissallad

Recept, text och foto: Agneta          

 

Dill- eller senapsrökt lax
Copyright©Smart Fritid

 

Ingredienser:

Albriketter

1 kg laxfile
1 liter vatten
1 dl jodfritt salt

 

Till dilltäcket:

0,5 dl strösocker
0,5 dl finklippt dill

 

 

Gör så här:
Börja med att lägga laxen i saltlake. Till c:a ett kilo laxfilé använder jag 1 liter vatten och 1 dl jodfritt salt. Eftersom jag oftast har laxfileérna i frysen låter jag dem tina i saltlaken. Låt laxen ligga i laken 24 timmar. Ta sedan upp den och torka den ordentligt med papper, låt den sedan torka i kylen under natten.

 

När fisken åkt in i kylen gör man ”täcket”. Blanda ihop ½ dl strösocker och ½ dl finklippt dill. Låt blandningen stå över natten.

 

Dagen efter klappar man in ovansidan av laxen med dillsockret (alt. senapssockret) sätter en termometer i tjockaste delen och sätter in den i röken. Man ställer temperaturen på 77-80°C, laddar med albriketter och låter röken jobba i ca tre timmar, lite längre om fisken är tjock. Innertemperaturen bör vara 55° Då får du en saftig fisk med ett ett tunt karamelliserat täcke; den söta smaken bryter tilltalande mot laxens sälta.


En variant är att mortla 1 msk gula senapsfrön istället för dill och blanda med ½ dl socker, inte lika gott som dill men ser kul ut. Men varför inte göra båda och själv se vilket du tycker blir godast:-)

 

 

-----

Det här rätten är rökt i ett rökskåp från Bradley Smoker - men fungerar lika bra när du röker i ett rökskåp från Borniak. Köp ditt rökskåp av Smart Fritid -  vi ger dig fri frakt på rökskåp, snabb leverans, och bryr oss om våra kunder både före och efter köp.

-----

 

Till laxens lilla sötma passar ett syrligt tillbehör. Kanske en potatissallad med citronsmak?

 

Syrlig potatissallad 4 portioner

1 kg tärnad potatis
2 dl creme fraiche
1 dl majonäs

2 msk pressad citron
50 g finskuren salladslök
salt och peppar efter behag
Dekoration: 4-5 skivade rädisor

Är det säsong kan man äta kokt färskpotatis till laxen och servera den syrliga såsen bredvid. Annars blandar man ihop allt till en potatissallad.

 

 

Tipsa