Apfelstrudel

Apfelstrudel med vaniljgrädde
Apfelstrudel på filodeg gräddad över eld här med en klick vaniljgrädde.

 

Enkel Apfelstrudel gjord på filodeg
copyright©Smart Fritid



Här kommer en god efterrätt - en enklare variant av den österikiska Apfelstrudel. Den är gjord med filodeg och har färre ingredienser och blir riktigt god att steka över öppen eld. Antingen använder du en stekpanna över elden, eller som vi gjorde ett större stekbord av gjutjärn.
 

Ingredienser: (4-6 portioner)

 

Tillbehör:
  • 1 pkt filodeg

    Fyllning:

    • ca 1 kg äpplen helst syrliga
    • 0,5-1 dl socker beroende hur sött man gillar
    • 2 tsk kanel
    • 50-75 g smör

    Om man vill göra riktiga österikiska apfelstrudel lägger man till:

    • 0,5 dl russin gärna ljusa
    • 0,5 dl ströbröd
    • 75 g nötter gärna pecannötter

    Att pudra över om du så vill:

    • 2 msk florsocker

 Kan ätas med vaniljglass eller vaniljsås. Vi vispade istället grädde med 1-2 tsk vaniljsocker i.

 

 

Apfelstrudel Stek äppelblandningen så de mjuknar, rulla ihop och vik in kortsidorna. Sen är de färdiga att steka på stekbordet.

 

Gör så här:

  • Kärna ur äpplena och skiva tunt eller skär i små tärningar. Blanda med socker och kanel och om du så vill de extra ingredienserna russin, ströbröd och hackade nötter om du vill ha de mer ursprungliga österikiska Apfelstrudel.

  • Stek äppelblandningen på stekbordet av gjutjärn. Se först till att du har lagom varmt, inte en galet brinnande eld och heller inte för lite fjutt i brasan, eller för lite glödande kol. Det ska fräsa lite lagom om smöret när du lägger det på stekbordet. Stek äppelblandningen tills den blir mjuk, ca 5 minuter.

  • Smält smör i en kastrull på stekbordet till pensling av filodegsrullarna.

  • Rulla ihop äppelblandning i filodegen:


Antingen gör du som vi och gör små indivduella paktet som känns lättare att hantera på stekbordet. Eller så gör du en lång rulle som du sedan skär i lagom bitar.

Om du vill göra mindre paket: Dela arken på mitten (skär från långsida till långsida). Lägg inte alltför mycket äppleblandning som en sträng i ena änden, rulla och vik varefter på kortsidorna till ett paket.


  • Pensla paketet med det smälta smöret. Gör likadant med ytterligare ark och pensla med smör. När du har ett hållbart paket så räcker det med ark. Vi använde ca 3 ark per paket.

 

ApfelstrudelStek dina Apfelstrudel gyllenbruna på stekbordet över eld.

 

Vi rullade paketen på en ugnsplåt utomhus i vårt vildmarksläger hemmavid i skogen. Ska man iväg långt kanske det känns smidigare att göra alla förberedelser hemma i köket och ta med sig de färdiga äppelpaketen och nöja sig med att steka dem utomhus.

 

Riktigt gott blev det i alla fall!

 

 

 

 

Tipsa

Upptäck mer