Hur kokar man kaffe över lägerelden

Koka kokkaffe i kaffepanna över braspanna eller lägereld.
Koka riktigt gott kaffe utomhus över lägerelden i en kaffepanna 2,5 liter eller för större sällskap - 6 liters kaffepanna -
gärna över en Braspanna där du hänger kaffepannan smidigt och kan reglera höjden över elden. Braspanna kan du köpa här!Tips hur man kokar kaffe över lägerelden
 copyright©Smart Fritid

Hur kokar man gott kaffe över lägerelden? Här är några tips för oss ovana - snart kommer du att kunna bjuda på det godaste kaffet utomhus!

 

Koka kaffe kan de flesta vuxna i Sverige - men koka kaffe över lägerelden är många lite mer ovana vid. Det finns många olika sätt - här har du några tips!

 

 • Fyll kaffepannan med vatten och häng eller ställ den över elden/glöden. Häll i själva kaffepulvret.
  Använd kokkaffe då det är mer grovmalet än bryggkaffe och ger den rätta smaken. Dosera enligt anvisningen på paketet. Eller en dryg matsked per kåsa (1,5 dl stor). Har du inga mått, så dosera med ögonmåttet - det är rätt mängd kaffe om pulvret håller för en lämmel att springa på utan att sjunka igenom! (= lemmelkaffe!)
  Vill du köpa mörkrostat kokkaffe = Lemmelkaffe hittar du det här! Och tillhörande kaffepung av läder.  Kaffepanna öppen eld - rostfri - här hänger den över eld i Braspanna.

  Rätt dosering kaffe: Kan en lämmel springa över kaffepulvret?

  Rör försiktigt några gånger när du väntar på uppkoket.
  Här finns tid att prata och umgås och bara mysa medan ni väntar och gläntar på locket för att se när det kokar.

    koka kaffe ute över eld.


 • Låt koka upp, lyft på locket då och då och övervaka processen.
  Kokar det för mycket så blir det i vårt tycke inte gott, garvsyra utvecklas, vilket också kan vara jobbigt för en känslig mage.  Första kokbubblorna är för oss ett tecken på att det räcker, andra låter det småbubbla lite längre, somliga vill inte att det ska koka alls. Och en del låter det koka upp flera gånger och har som regel att det ska göras tre gånger.
  För den som inte kan passa uppkoket och inte vill riskera att få kaffe som kokar över eller kokar för länge - koka upp vattnet först, och tillsätt därefter kaffet och låt det sjuda i några minuter för att få smak. • Ta bort pannan från elden och låt sumpen sjunka till botten i några minuter.
  Knep för att få sumpen att lägga sig i botten av kaffepannan: är att hälla över kaffe i en kåsa och sedan hälla tillbaka i pannan igen, proceduren kan upprepas. Eller att hälla en skvätt kallt vatten i pannan, kan också hällas genom pipen för att få bort ev. sump där. Man kan också hälla första koppen till sig själv för att minska risken att gästerna ska få sump eller kaffeskum i koppen.


 • Servera i din bästa emaljmugg eller i din kåsa
  - njut av kaffet och naturen! Är du norrlänning kanske du bjuder på kaffe med kaffeost i - vill du prova så lägg kaffeosten skuren i små bitar i koppen och häll på det härligt heta kaffet, drick, tugga och njut! Finns även de som strör en nypa salt i kaffekannan!

  Köp en vacker rostfri kaffepanna 2,5 liter - rostfri kaffepanna 6 liter!

 

Rostfri kaffepanna för lägereldenFoto: Greger Grönroos

Tipsa