Sex recept varma mackor i smörgåsjärn

Dubbelt smörgåsjärn i gjutjärn i eldstaden.
Recept friluftsmat: varma mackor tillagade i smörgåsjärn av gjutjärn. Köp dessa populära mackjärn här!
 

Recept för varma mackor i smörgåsjärn
Recept: friluftskocken Anders Klint     Foto: friluftsfotografen Greger Grönroos     copyright©Smart Fritid

 

Recept på friluftsmat - här är 6 recept för varma mackor i smörgåsjärn!

Det är ett fåtal lägereldsrätter som kan jämföras med dessa ångande, gyllenbruna fyllda bröd, lagade över het kol i smörgåsjärn. Sedan jag var en nyutbildad kock för över 30 år sedan, fram till jag började idka friluftsliv även med mina egna barn, har smörgåsjärnet alltid varit ett häftigt kulinariskt verktyg. Du kommer säkert att älska det lika mycket som jag.
 
 
Gör så här:
Förberedelse är lätt. Smöra bara två brödskivor och lägg dem smörsidan mot metallen i smörgåsjärnet med fyllning emellan - allt från sötsaker och frukt till ost och pizzasås - och kläm sedan ihop järnet och stäng det. Mackorna kan förstås förberedas helt hemma om man inte vill sätta ihop mackorna i fält.
 
Hitta nu lite kol i eldstaden och placera järnet på den hetaste platsen. Jag brukar grilla bröden mellan ca 3 och 6 minuter på varje sida, beroende på hur varmt det är i glödhärden. De går också att grilla över elden utan att vänta på den hetare glöden.
 
Tjuvkika då och då för att se hur grillade mackorna hunnit bli - man får snart koll på hur lång tid det tar, men första gången är det bra att ha åtminstone en extra macka med sig ifall man glömmer bort sig när man pratar och har trevligt.
 
 
 
Färdiggrillade smörgåsar i smörgåsjärn på kolbädden.
 

Recept varma mackor:
 

Tonfisk + lök + majonäs + tomat
Blanda konserverad tonfisk, finhackad gul lök och majonnäs. Placera på skivad bröd, smord sida ner, och tillsätt skivor av ost och en skiva tomat (tomat brukar inte bli så där munbrännarhett i mackjärn). Grilla tills det är varmt och gyllenbrunt.

 

Fläskfilé + pesto +mozzarela + tomat
Om man har kött som rest hemma kan man gärna använda det på en macka. Bred på pesto, lägg på en tunn skiva fläskfilé, en tunn tomatskiva och varför inte smarrig mozzarellaost?
 

Skinka och ost - vanlig & medelhavs
Varför krångla till det? Skink- och ostmacka går alltid hem. Din favoritost och rökt skinka (ger mer smak än kokt skinka) Vi som gillar vuxen smak väljer Dijonsenap. Barnen avstår säkert gärna den sorten och väljer hellre vanlig senap. Eller byt ut osten mot fetaost  och krydda med oregano eller timjan för en medelhavsinpirerad macka.

 

Kycklingmacka med grillad paprika

Kanske har du kycklingrester över, eller så svänger du förbi affären och köper butiksgrillad kyckling. Paprikan grillar du själv över elden innan du stoppar in den i mackorna. Rödlök (eller purjolök), ost och gärna svartpeppar så blir det mumma. För den som vill ha extra fräschet kan man stryka ett lager cream cheese på en av brödsidorna.

 

Rocky Road - med jordnötssmör + marshmallow + mörk choklad
Bred jordnötssmör på två skivor bröd. Lägg till en stor marshmallow och lite finhackad mörk choklad mellan toastbröd och grädda tills brödet är guldbrunt.
 
 
Grönmögelost och hjortronsylt
Ännu en efterrättsmacka - den här med lite mer finess och en riktigt härlig gourmetmacka - när du vill överraska vännerna med något riktigt gott. Välj din favorit bland grönmögelostarna (brie funkar också fint - eller getost också för den delen) och den godaste av alla sylter: hjortronsylten!
 
 
Förresten - ett sjunde recept kan jag inte låta bli:
 
Pepparsalami+ fetaost + ananas
Ananasen bryter av fint mot det peppriga och det salta. Lite ruccola för den som vill funkar också väldigt fint.
 
 
 
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Smörgåsjärn finns att köpa både som enkelt smörgåsjärn och dubbelt smörgåsjärn här hos Smart Fritid. Järnen är alla av gjutjärn med handtag.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

 Rome Pie Iron - smörgåsjärn i elden.
Dubbelt smörgåsjärn i gjutjärn går även att använda som stekpanna - t ex för att steka ägg eller skivad potatis.

 

 
Tipsa