Recept på Dutch Oven-bröd

Bröd bakat i Dutch Oven.
Bröd går alldeles utmärkt att baka i en Dutch Oven då den fungerar som en ugn. Här på galler över en Braspanna.
 

Recept på saftigt och luftigt Dutch Oven-bröd
Recept: friluftskocken Anders Klint     Foto: friluftsfotografen Greger Grönroos     copyright©Smart Fritid

Recept på bröd att baka i en Dutch Oven (fältugn). Köp Dutch Oven för ditt brödbak här! Från 3 liter till 18 liter.

Ja, du kan baka i en Dutch Oven. Det är faktiskt en av de mest givande delarna av att äga en. Detta recept är enkelt och kan ändras för att göra örtbröd eller mindre bullar. Tricket är att ge degen mycket tid att jäsa.

Ingredienser för 1 bröd

1 påse torrjäst
1 msk socker
1 tsk salt
2 msk olja
6 dl mjöl, vetemjöl är ok
2½ dl vatten

Eventuellt kan du lägga till extra godsaker i degen:
Vitlök, finhackad
Oregano
Persilja
parmesanost

Så här gör du:
Värm vattnet tills det är fingervarmt. Tillsätt socker och jäst till vattnet. Låt stå i ca 5 minuter.
Blanda ner mjölet till jästen och vätskan. TIPS: Om degen är för blöt tillsätt mer mjöl, om det är torrt, tillsätt lite mer vätska. Små mängder i taget.
Knåda degen med händerna i minst 10 minuter.

Belägg lätt insidan av Dutch Oven med olja och lägg i degen. Lägg på locket på Dutch Oven och sätt den på varm plats för att jäsa i minst en timme, exempelvis vid sidan av eldstaden. Ju kallare temperaturen utanför desto längre måste du vänta på att den ska jäsa klart.


Färdigbakat bröd i Dutch Oven.  

Tips för att få fin glöd

Du får bäst glöd av lövträd, allra helst björk. Välj ved som varken är för liten eller stor, vedträn av vanlig storlek ger bästa glöden.

Undvik att peta i glöden när veden brinner och låt den istället brinna ifred tills det har bildats glöd, som du sen sprider ut till en jämn glödbädd.



Samla ihop glödande kol från eldstaden att placera under och ovanpå Dutch Oven.
Bygg en säker bas av stenar för att placera Dutch Oven ovanpå, se till att det finns ordentligt med luftflöde under din Dutch Oven, annars kommer brödet garanterat att bli bränt och svart! Se till att du eldar hela tiden så att du kan tillverka mera kol.

Mer kol på locket än under
Lägg ca 10 till 20 bitar med kol på locket, du ska ha mer värme på locket än underifrån.
Efter ca 25 minuter, lyft av locket och kontrollera brödet, om brödet fortfarande är mjukt vid beröring och inte har fått någon färg, öka mängden kol och värme på locket. När brödet låter ihålligt när du knackar på det och har fått en fin färg, då är det klart.
Ta upp brödet ur Dutch Oven på en träskiva, vänta tills det svalnat något innan du börjar skära i det.
 
Köp Dutch Oven för ditt brödbak här! Finns i flera olika storlekar
 
Tipsa