Makrill i rökpåse och Smultronglass


Recept, text och foto: Agneta

Makrill i rökpåse
Copyright©Smart Fritid

Vill man ha någon mer fisksort på midsommarbuffén förutom sill är rökt makrill ett gott alternativ. Det blir även ett snabbt alternativ om man röker den i rökpåse. När man ändå har grillen varm efter en god grillmåltid strax innan midsommar passar man på att lägga på rökpåsen med makrillen.
För att få en mjuk och jämn sälta på fisken brukar jag tina fryst fisk i 5-procentig saltlake.

Ingredienser:
Två hela, urtagna makrillar med huvudet kvar. Vikt: minst 700 g
Saltlake: 0,5 dl ojoderat salt löses i 1 liter vatten
1 knippa gräslök (valfritt)
1 rökpåse för fisk på grill

Gör så här:
Frys fisken något dygn. Låt fisken tina i saltlaken c:a 24 timmar. Ta upp fisken, torka den noga och stoppa en liten knippe gräslök i buken på varje fisk. Stoppa fiskarna i en rökpåse som läggs på grillen. Kör först stark värme 10 min för att få fjutt på rökspånen och sedan 25 min på svag värme. Låt fisken svalna, rensa den sedan och garnera den med lite gräslök eller dill.

Eftersom rökt makrill passar in bland de andra rätterna på midsommarbuffén behöver den inget eget tillbehör. Istället bjuder jag på ett glassrecept med vuxensmak för den som känner för något sött efter all salt mat.


Smultronglass

Ingredienser:
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk (OBS sötad)
1,5 dl Red Gold (starkvin med smultronsmak)
Plastburk på 2 l

Gör så här:
Vispa grädden hårt. Rör ner den kondenserade mjölken och vinet. Lägg glassmeten i burken och frys i c:a fem timmar. Behöver inte tinas innan servering utan kan ätas tagen direkt från frysen.

Tipsa