Eldstäder corten

 

Så behandlar du corten för att få det snyggt

Har du köpt en produkt av corten - och den inte alls är så rostigt snygg som på bilderna? Ingen fara - antingen snabbehandlar du cortenstålet - eller så låter du den stå utomhus och låter vädret göra jobbet.

 

När en produkt av cortenstål är ny är den grå, men med tiden kommer yttersta lagret korrodera, alltså rosta. Det sker när metallen kommer i kontakt med fukt. Då blir det så där snyggt rödbrunt med en levande textur och skiftningar.

 

Produkterna av COR-TEN är rengjorda med en lösning som gör att metallen kommer att korrodera på ytan bara genom att man ställer produkten utomhus. Det tar en eller upp till tre veckor innan det har bildats rost, beroende på hur fuktigt det är utomhus. Rosten bildas ovanpå cortenstålet och gör materialet tjockare. Stålet rostar alltså inte sönder och blir tunt. 

 
 
 

Vill du snabba på rostprocessen hos corten?

Så här gär du:
  1. Blanda en svag saltlösning, ca 1 tesked salt per liter vatten. Blanda i varmt vatten för bättre lösning.
  2. Häll i saltlösningen i en blomspruta.
  3. Spruta på cortenstålet.
  4. Upprepa  5-6 gånger eller tills du är nöjd.
  
 

Finns det något jag ska tänka på när det gäller cortenstål?

Ja, första året när rosten bildas utanpå kan den också släppa lite rost som kan missfärga underlaget. Har du en produkt av corten på din altan kan du få rostfläckar. Ha gärna något skydd under för att slippa det.

Eventuellt kan du få bort fläckar med en metallborste. Även på stenar kan du få fläckar av corten det första året. Skydda dina stenar i början tills faran är över. 

 

 

Behöver jag täcka över en produkt av corten på vintern?

Nej, cortenstål klarar sig alldeles utmärkt utan skydd. Produkter av corten kan stå utomhus året runt. Täckning över vintern eller förvaring inomhus är inte nödvändig.

 

 

Vad är corten? 

Corten är byggstål som är både mycket starkt och vädertåligt. Stålets kemiska sammansättning gör att ett rostskikt bildas utanpå utan att ändra stålets mekaniska egenskaper. Det både skyddar det underliggande stålet och får ett snyggt översta skikt med en levande textur och färg. 

Corten är dessutom miljövänligare än vanligt stål. Livslängden är mycket lång.

 

Kolla gärna in våra eldstäder av corten. Vi ger dig ett tryggt och smidigt köp med hemleverans. Och lite extra omtanke och service som familjeföretag. Handla hos oss på Smart Fritid!