Hultafors Ågelsjön

Hultafors Ågelsjön Handyxa

841760 - Hultafors

Vandringsyxa med låg vikt och kort skaft.

895.00 kr
I lager   Leveranstid: 1-3 dagar
  • Fri frakt över 995:- (69:- vid köp för lägre belopp)

  • Snabb leverans!

  • Öppet köp 365 dagar!

  • Vi bryr oss - även efter ditt köp!

Hultafors Ågelsjön Handyxa - smidig och liten!

Hultafors Premium Ågelsjön Handyxa är Hultafors minsta handyxa - utmärkt för dig som vandrar - väger bara 775 g.

 

Som alla Hultafors yxor ligger den här handyxan väldigt väl i handen. Har ett kort skaft och passar att fästa i bältet runt midjan eller packa ner i ryggsäcken. Den är lätt att använda och känns smidig när du jobbar vid ditt läger och bygger upp ett skydd eller förbereder lägerelden. Är populär bland alla lägernjutare!

 

Hultafors Ågelsjön handyxa - med livstidsgaranti på yxskallen!

Hultafors är så säkra på kvalitén på sina yxor att de ger livstidsgaranti på yxskallen. Du får med ett skydd för eggen av läder som hjälp. Yxan är redo för användning direkt - eggen är färdigslipad och blankpolerad. Hultafors Premium Ågelsjö handyxa har en konvex slipning av eggen, vilket betyder att den är extra lämplig att kvista, fälla och klyva med.

Fundera på om du vill ta den här handyxan från Ågelsjön i handen och ha den som vän på dina vandringar och vid lägret. Bestämmer du dig så kommer den att vara dig trogen i många, många år framöver om du tar väl hand om den.

 

Skaftet på Hultafors Ågelsjön handyxa - av slitstark hickory

Träskaftet av linoljebehadlad hickory får du själv se till att inte misshandla, även om det förstås tål en hel del. Hickory är nämligen ett träslag med hög densitet, så högt som 800-850 kg/m3 - att jämföra med exempelvis bok på 700 kg/m3. Hickory är ett segt och elastiskt träslag och riktigt slitstarkt.

 

Hultafors Premium Ågelsjön handyxa ingår i premiumserien

Handyxan Ågelsjön från Hultafors ingår i premiumserien som tagits fram för att fira att Hultafors tillverkat yxor långt sedan 1697 (över 320 år) vid Hults Bruk i Östergötland. Yxan är handsmidd (berarbetad med upp till 60 slag för att öka stålets täthet och hållbarhet) som alla yxor från Hultafors och är tillverkad av svenskt yxstål. Namnet har yxan fått från närliggande Ågelsjön vars vatten man redan på 1600-talet använde för att driva vattenhjulet på Hults Bruk.

 

 

Så behandlar du din yxa på bästa sätt

Tänk på att inte förvara yxan vid värmekällor som element eller i ett pannrum - då riskerar träet att torka ur, och yxskallen kan lossna när du använder yxan. En yxa ska aldrig användas som slägga (bara rena släggyxor) och man ska heller aldrig slå ett annat verktyg på yxans nacke.
Slipa eggen när det behövs, med torrslip eller bänkslip. Allra säkrast är att använda våtslip, men det kan ibland vara bra att först slipa bort skador med annan slip (ex. bänkslip) först.

När du slipar eggen - se till att behålla profilen på eggen.

  

PS. Vill du se alla våra yxor från Hultafors så hittar du dem här.

 

 

Specifikationer Hultafors Premium Ågelsjön handyxa

Typ av yxa: Handyxa med låg vikt, kort skaft, konvex slipning av egg

Total vikt: 775 g

Skaftets längd: 235 mm/9"
Skafttyp:
svängt
Träslag skaft: hickory (lineoljebehandlad amerikansk hickory)

Yxskalle: av svenskt yxstål, oljebehandlad
Yxskalle vikt: 500 g
Slipning av egg: konvex, färdigslipad och blankpolerad

Medföljer: Läderskydd för yxeggen

 

 

Köp din Hultafors handyxa av Smart Fritid - för snabb leverans och personlig service av ett familjeföretag!

Tipsa