Belgiskt våffeljärn

ROME1405 - Rome

När du vill bjuda dig själv och vännerna på himmelskt goda belgiska våfflor över öppen eld.

369.00 kr
Slut i lager (Prel. i lager: Okänt)
  • Fri frakt över 995:- (69:- vid köp för lägre belopp)

  • Snabb leverans!

  • Öppet köp 365 dagar!

  • Vi bryr oss - även efter ditt köp!

Belgiskt våffeljärn - gräddar de godaste av våfflor!

Belgiskt våffeljärn i gjutjärn för öppen eld - för de där våfflorna som är godast av alla. Belgiska våfflor är riktigt smarriga - kanske ännu godare än våra svenska våfflor? Du kanske precis som vi vill börja grädda belgiska våfflor istället?

 

Med det här belgiska våffeljärnet av gjutjärn gräddar du belgiska våfflor, antingen över öppen eld eller inomhus vid spisen. Utomhus smakar förstås allting bäst, kan du tänka dig något godare än frasiga våfflor vid lägerelden? Vi har fått våra vänner att tappa hakan när vi gjort belgiska våfflor utomhus. Det är så gott!

 

 

Använd ett belgiskt våffeljärn för belgiska våfflor

Belgien är känt för sina underbara våfflor, de är något tjockare och rektangulära till formen och gräddas i ett belgiskt våffeljärn. Våffeljärnet är förutom att det är rektangulär något djupare då de här våfflorna är tjockare än våra vanliga svenska våfflor.

Smeten till belgiska våfflor är lite annorlunda, de innehåller bland annat jäst, vaniljsocker och hårt vispade vitor vilket gör att den belgiska våfflan är fylligare - och i vårt tycke den allra godaste våfflan.

 

 

Varför ska jag köpa just det här belgiska våffeljärnet?

  • Är av gjutjärn vilket ger extra frasighet
  • Tillverkad för att användas över öppen eld - men går att använda på spis inomhus också
  • Stängerna är rejäla och runda vilket gör att det känns väldigt stadiga att hantera (vi har provat andra våffeljärn av ett känt märke där stängerna är klena och sviktar vilket gör järnet svårt att hantera)
  • Bra trähandtag att hålla i
  • En rejält produkt som känns bra att använda och ger dig de där gyllene våfflorna du vill åt

 

Belgiskt våffeljärn över eld
Lätt att lyckas med våfflorna med ett bra belgiskt våffeljärn!

 

 

Hur bränner jag in mitt belgiska våffeljärn?

Innan du häller i våffelsmet första gången behöver du bränna in järnet. Då har du i olja eller smör och hettar upp det duktigt i elden så att det börjar ryka. Ta bort järnet och torka ur med en trasa. Upprepa några gånger så att fettet bränns in i ytan och du får en bra non-stick yta. Sedan är järnet redo för sin första våffla!

 

Tips hur du gräddar våfflori ett belgiskt våffeljärn:

  1. Värm upp våffeljärnet rejält på båda sidor i elden innan du häller i smeten.
  2. Smörj med lite smör. Själva använder vi alltid fett i järnet inför första våfflan, sedan brukar vi hälla smeten direkt i järnet utan mer fett.
  3. Häll i smet. I början är det lätt att antingen ha för mycket smet i järnet så att det pyser över när man stänger eller vara för snål så att man inte får en hel fin våffla. Men man lär sig snabbt.
  4. Tjuvkika! Öppna våffeljärnet hellre en gång för tidigt och tjuvkika än för sent.
  5. Vänd när ena sidan är färdig och grädda den andra.
  6. Ta ur den med en gaffel - och njut varm!


    Här hittar du receptet på belgiska våfflor som vi brukar använda.

 

 

Specifikationer Belgiskt våffeljärn:

Material: Gjutjärn
Handtag: trä
Storlek: 9,5 x 16,5 cm
Längd: 76 cm
Vikt: 1,9 kg

 

 

 ----------------

I Bryssel kan man njuta av våffeldoften som sprids av gatuförsäljare – och med ett belgiskt våffeljärn och det här receptet kan du grädda samma underbara belgiska våfflor. Belgiska våfflor pudras oftast med florsocker. Men ibland äter vi våra belgiska våfflor med vispad grädde och sylt.

 

 

Recept Belgiska våfflor

  • 2 ägg

  • 125 g smör

  • 2,5 dl mjölk (gärna standardmjölk)

  • 2 dl vatten

  • 12 g färsk jäst

  • 1/2 tsk salt

  • 3/4 dl strösocker

  • 2 tsk vaniljsocker (utesluts om man vill göra matiga våfflor)

  • 6,75 dl vetemjöl

  • smör till gräddning

    Gör så här:

  1. Smält smöret
  2. Tillsätt mjölk och vatten och värm eller låt svalna av tills det är ljummet (37 grader C)
  3. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vätskan.
  4. Separera vitor och äggulor. Se till att ingen gula alls kommer i vitorna.
  5. Tillsätt äggulor, salt, strösocker, vaniljsocker (uteslut om du vill göra matvåfflor) och vetemjöl i vätskan och rör tills smeten blir slät.
  6. Vispa äggvitorna i en ren och torr bunke och vänd försiktigt ner i smeten.
  7. Låt stå i 20 minuter innan du gräddar.

    Sedan är det bara att värma våffeljärnet, pensla med smör och sätta igång och grädda tills de blir härligt gyllengula.
    Vill du äta våfflorna på belgiskt vis pudra dem med florsocker och servera med chokladsås och grädde eller om du vill vara nyttigare med färska bär. Glass är ju förstås alltid gott till våfflor.

     Det belgiska våffeljärnet är av gjutjärn och går även att använda inomhus på: traditionella gjutjärnsplattor, gasspis, induktionshäll och keramisk häll.

     

Belgiska våfflor pudrade med florsocker på vit tallrik - gjorda med belgiskt våffeljärn från Smart Fritid.
Kundrecension från Amanda på Trustpilot 2018-11-14:"Är så himlans nöjd med det belgiska våffeljärnet jag beställde. Det var supersnabb leverans och gjorde fantastiskt fina våfflor som vi njöt av framför elden! Det är nog ett av dom bästa köpen jag gjort!"

 

 

 

kundomdöme våffeljärn
Kundrecension på Trustpilot sep 2020.

 

Tipsa